FőoldalImpresszumOldaltérkép
 

HÍREK, ÚJDONSÁGOK

 

Augusztusi akció a Hajtóműben:

a SVÉD és SPANYOL nyelvtanfolyamok árát csökkentjük!

Minden új beiratkozónak augustus 31.-ig kedvezményes áron adjuk a SVÉD és SPANYOL tanfolyamokat!

 

Kreatív ajándék szeretteinknek, barátoknak, kollégáknak:

AJÁNDÉKOZZON NYELVTANFOLYAMOT

 A tudás hatalom!

 

2022 őszén terveink szerint újra lesz toszkánai nyelv- és gasztrokurzus!

Egy igazi toszkán villában, hamisítatlan itáliai hangulat, élőnyelvi környezet, kultúra, gasztomómia és az olasz nyelv - egyben! 

Most már mi is
Zugló Kártya
elfogadó hely vagyunk!

5% kedvezmény
 


 

Nem mindenki ilyen szerencsés, de több százmillióan törökül, kínaiul vagy afrikai nyelveken is könnyedén eldöntik egyes szavak jelentését, miközben anyanyelvük messze áll ezektől. Vajon mi ennek az oka?

 

A legelismertebb kutatások szerint az emberiség 4-5 százalékát érinti, tehát, vélhetően több százmillió embernél jelen van a szinesztézia. Erről a mentális jelenségről most kiderült, hogy a nyelvtudásra, egészen pontosan a nyelvérzékre is hatással lehet. Alapvetően azokra jellemző a szineztézia, akik számokhoz és betűkhöz akaratlanul színeket társítanak.

Egy friss kutatás szerint ennél komplexebb a jelenség, ugyanis hangokhoz jelentést is tudnak társítani, méghozzá olyan nyelveken, amelyek anyanyelvüktől igen messze állnak. A Cognition tudományos folyóiratban megjelenő beszámolóból kiderül, hogy 76 embert kértek arra, hogy például holland, indonéz, kínai, török, román, valamint érdekes afrikai és indiai nyelvjárásokban is döntsék el melléknevek jelentését.

Mindezt pusztán hangzás alapján kellett megtenniük, illetve mind a 400 melléknév jelentéséhez kaptak választási lehetőséget (pl.: kicsi vagy nagy, sötét vagy világos, hangos vagy halk).

Azok, akik az ezt megelőző vizsgálatokon a szineztéziára utaló jeleket mutatták, sokkal pontosabbak voltak a jelentések eldöntésében, természetesen annál az alapvető esélynél is jobbak, mint amennyi a választási lehetőségük miatt eleve adott.

 

(forrás: hvg.hu)


Minket érdekel a véleménye, szóljon hozzá >itt< mennyire tetszett?

 

Igen, tetszett és feliratkozom a további hírlevelekre
 

 <<vissza